Darmowy​ ​Program​ ​PIT​ ​dostarcza​ ​Instytut​ ​Wsparcia Organizacji​ ​Pozarządowych​ ​w​ ​ramach​ ​projektu​ ​PITax.pl​ ​dla​ ​OPP.

KRS

Filia Gniezno

Treść wykładu o oleju lnianym

9.02.2011, Kluby zdrowia

Sprawozdanie z wykładu o leczniczych właściwościach oleju lnianego, który odbył się dnia 2 lutego 2011 roku w Klubie Zdrowia w Gnieźnie.

Zjadamy różne tłuszcze, nie wiedząc często, jak bardzo różnią się wartością odżywczą i w jak różny sposób wpływają na nasze zdrowie. Jeszcze parę lat temu każdy tłuszcz był uważany za niepożądany element diety, dziś wraca się do podziału na te niepożądane – zwierzęce i zdrowe – roślinne i rybie.

Wszystkie tłuszcze są mieszaniną kwasów tłuszczowych, tak jak białka są mieszaniną aminokwasów. 

Kwasy tłuszczowe dzielimy na 3 grupy:

KWASY NASYCONE - są głównie w tłuszczach ZWIERZĘCYCH: smalec, wędliny, masło i wykorzystywane przez organizm jako źródło kalorii. Ich nadmiar powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi i miażdżycę. DLATEGO TŁUSZCZE ZWIERZĘCE SĄ NIEZDROWE I POWINNIŚMY ICH UNIKAĆ!!!

KWASY JEDNONASYCONE- są to w większości kwasy omega-9 zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, arachidowym, rybim i awokado. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Właśnie z bogactwa kwasów omega-9 wynika przeciwmiażdżycowe działanie oleju  z rzepaku i oliwy z oliwek.

KWASY WIELONASYCONE = Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT).  Nazwano je „niezbędnymi”, gdyż organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać. Obecne są w olejach roślinnych i rybich.

NNKT są budulcem do tworzenia błon biologicznych każdej komórki naszego ciała i regulują różne procesy fizjologiczne (w zależności od tego do jakiej rodziny kwasów należą). Wszystkie organizmy żywe zbudowane są z komórek. Każda komórka otoczona jest błoną komórkową oddzielającą ją od sąsiednich komórek.
Wewnątrzkomórkowe organella (np. jądro zawierające geny) także  otoczone są błonami.
Błony są strukturami obecnymi we wszystkich komórkach.

Pionierką Badań nad olejem lnianym i kwasami omega-3 była dr Johanna Budwig   (1909-2003) niemiecka biochemik, za swoje odkrycia 7 krotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jest ona największym autorytetem w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.

Dr Budwig rozpoczęła poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju i chudego twarogu.

Olej lniany i chudy twaróg muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne.

Dla osób dziedzicznie obciążonych ryzykiem zachorowania na pewne choroby, zdrowa dieta jest nie tylko jedną z możliwości ale wręcz koniecznością.

Osoby zdrowe, dietę dr Budwig mogą stosować okresowo w celach profilaktycznych, w myśl zasady: Lepiej zapobiegać niż leczyć!

ZASTOSOWANIE DIETY DR BUDWIG

Przez wiele lat dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne diety stosując ją w leczeniu pacjentów z chorobami przewlekłymi. Jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez medycynę za nieuleczalne i śmiertelne.

Na podstawie długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:

DIETA DR BUDWIG-ZASADY DLA ZDROWYCH I CHORYCH

Podstawowe zasady diety:

- spożywać należy produkty świeże,

- potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie konserwowanych    czy też z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie,)

- podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie jest nieczyszczony olej lniany tłoczony na zimno, wysokolinolenowy,

- olej lniany należy spożywać codziennie w postaci PASTY, gdyż spożywany samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych,

- pić około 2 litrów wody dziennie filtrowanej lub źródlanej,

- na półgodziny przed każdym posiłkiem, wypić przynajmniej pół szklanki świeżego soku owocowego,

- jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu,

- oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!

 

Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej:

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m.in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Należy spożywać:

- owoce – świeże w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców nie należy mieszać;

- soki owocowe – świeże przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy wypiciem soku z cytrusów a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin;

- warzywa – świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów;

- zboża – w postaci chleba i płatków nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek dziennie;

- ryby – świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) 10-25 dkg dziennie;

- mięso i drób – okazjonalnie – tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierających hormony , pestycydy i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób należy zupełnie zrezygnować z mięsa i drobiu;

- zmielone siemię lniane – chorzy od 3 do 6 łyżek (spożyć do piętnastu minut po zmieleniu);

- produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B – nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych – wskazana jest 1 szklanka kefiru, maślanki, jogurtu lub letniego mleka acidofilnego zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia;

- naturalne słodkie produkty: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona itp.

PRODUKTY ZAKAZANE:

- sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go miodem lub naturalnym sokiem z winogron;

- rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje, margaryny, majonezy itp.)

- wszelkie produkty smażone;

- tłusty nabiał.

Skuteczność lecznicza diety dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych.

Cała terapia tą dietą musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna zakłada, że jest to okres pięciu lat od ustąpienia choroby. Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych nie może być krótsza niż 2 lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie (co potwierdzają wyniki badań).

Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.

Pasta dr Budwig to składnik codziennej diety każdej osoby ceniącej swoje zdrowie.

Przepis na PASTĘ podstawową

Należy zmiksować(przez ok.5 min):

-6 do 8 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno: osoby chore - 2 do 4 łyżek, osoby zdrowe - 2 do 4 łyżek, dzieci - 1 g/1 kg masy ciała,

-12,5 dkg chudego białego twarogu,

-mały kubeczek naturalnego jogurtu 0% tłuszczu, maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.

Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz ciasta. Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce(do 48 godz.).

Tak przygotowaną pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki:

Na słodko – łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne

Na słono – sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebulki

Na ostro – do smaku imbir, pieprz cayenne, czosnek , cebulka

W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty , możemy ją wykorzystać jako

Dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp.

Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko.

Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.

 

A oto kilka przepisów wg diety dr Budwig:

 

MAJONEZ

Zmiksować najpierw przez 5 min 3 poniższe składniki:

3 łyżki oleju lnianego

3 łyżki serka chudego,

3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu

Na końcu dodać i miksować przez chwilę: sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako dodatek do sałatek i surówek

 

SOS DO GOTOWANYCH JARZYN

100 g twarogu,

½ małego jogurtu 0% tłuszczu,

4 łyżki oleju lnianego,

1 ząbek czosnku,

mały kawałeczek świeżego imbiru,

odrobina kolendry, kurkumy, gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego( lub pieprzu ziołowego), szczypta soli ziołowej.

Wszystko razem wymieszać i miksować ok. 5 min. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję sosu, można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokułu . Zamiast imbiru można też dodać mały ogórek i koperek

 

SOS DO SAŁAYKI OWOCOWEJ

1 szklanka soku z pomarańczy,

3 łyżki oleju lnianego,

3 łyżki zmielonych nasion sezamu.

 Miksować w mikserze na wysokich obrotach przez minutę.

 

SOS ORZECHOWY

50 g orzechów włoskich,

sok z ½ cytryny,

2 ząbki czosnku i szczypta soli ziołowej.

Całość zmiksować z 1 szklanką uprzednio przygotowanej pasty dr Budwig

 

SOS ZIELONY( znakomity do duszonej ryby)

1 pęczek szczypiorku,

2 pęczki natki pietruszki,

1 gałązka estragonu,

1 gałązka bazylii,

1 gałązka melisy,

2 małe cebulki,

1 ząbek czosnku,

2 łyżki soku z cytryny,

50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwa z oliwek, pieprz ziołowy, sól ziołowa.

Listki ziół oderwać od łodyżek i drobno posiekać. Cebulki drobno pokroić, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Sok z cytryny zmieszać z solą, pieprzem i olejem, po czym dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju i soku cytrynowego.

 

SOS MUSZTARDOWY( dobry do marynowanego lub wędzonego łososia )

1 ½ łyżki musztardy,

1 ½ łyżki miodu,

2 łyżki soku z cytryny,

1 łyżeczka wody,

8 łyżek oleju lnianego,

Drobno posiekany koperek, sól ziołowa i pieprz ziołowy do smaku.

Musztardę, miód, sok cytrynowy, przyprawy zmieszać z wodą i powoli cienkim strumyczkiem wlać olej, a na końcu koperek.

SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY

500 g kapusty kiszonej,

1 duża cebula,

5 łyżek oleju lnianego, odrobina pieprzu, natka pietruszki( można dodać ok. 3 łyżek posiekanych orzechów włoskich)

 

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I ZIEMNIAKÓW

1 ogórek,

400 g ziemniaków,2 duże ząbki czosnku,

4 łyżki oleju lnianego,

3 łyżki stołowe octu winnego lub jabłkowego

Świeży koperek, sól ziołowa, pieprz ziołowy.

Ziemniaki uparować, obrać i pokroić w plastry, ogórek obrać i pokroić w drobne plasterki. Ziemniaki, ogórek, poszatkowany koperek wymieszać, doprawić przyprawami. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałością. Zalać olejem i octem.

Współczesne badania laboratoryjne nad siemieniem lnianym i nowotworami:

Olej lniany, który jest kluczowym elementem diety dr Budwig jest teraz przedmiotem badań na całym świecie. Min zajmuje się tym Duke University w stanach Zjednoczonych, który jakiś czas temu opublikował następującą informację:” Flaxseed-Rich Diet Blocks Prostate Cancer Growth and Development in Mice”, czyli w tłumaczeniu na język polski:"Bogata w siemię lniane dieta blokuje wzrost i rozwój raka prostaty u myszy" (źródło: http//www.dukemednews.org/news/article.php?;id=604l)

Kontakt z pacjentami stosującymi dietę dr Budwig:

Dobrym źródłem zawierającym świadectwa ludzi stosujących terapię dietą dr Budwig jest internetowa lista dyskusyjna http://www.onelist.com/community/FlaxSeedOil.

Jest tam wiele osób, które bardzo chętnie podzielą się swoim doświadczeniem w zmaganiu się z chorobą nowotworową. Grupę „moderuje” starszy pan, Cliff Beckwith, który od wielu lat skutecznie broni się przed wznową raka prostaty właśnie przy pomocy diety dr Budwig.

Ww. treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej. Zamieszczenie powyższych informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego produktu, jakim jest olej lniany. Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.

Pomóż nam

Na nasze projekty

Kontakt

Chrześcijańska Służba Charytatywna
Oddział Wielkopolski
Filia Gniezno

Nr konta bankowego:
52 2030 0045 1110 0000 0270 6730
z dopiskiem: „filia Gniezno”

Kierownik: Łukasz Tułak
Swoją funkcję pełni społecznie
Tel. kom.: (+48) 663 147 376

E-mail:

Zgłoś uwagę do strony

Ta strona używa plików Cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Czytaj więcej »
Zamknij